Foto: Tairo Lutter
Eesti uudised
9. oktoober 2018, 11:14

Eesti kanamunad võivad olla saastunud salmonellaga (67)

Veterinaar- ja Toiduamet (VTA) annab teada, et OÜ Sanlind kõikidest farmidest pärinevad munad võivad olla saastunud salmonellaga. Munad on tarbijale ohutud, kui neid toidu valmistamisel kuumtöödelda.

Uus võimalik saastumine puudutab OÜ Sanlind poolt turustatavaid mune, mille parim enne kuupäev jääb vahemikku 26. oktoober kuni 2. november. Antud munad on märgistatud tootekoodiga 3EE16711 (tootekood on leitav munakoorelt).

Foto: Kuvatõmmis http://sanlind.ee/tooted/

Vaata SIIT, millised näevad välja selle ettevõtte munakarbid!

Kaubandusvõrgust on võimalikud saastunud munad kõrvaldatud. Pärast kahest farmist salmonella diagnoosimist võeti ettevõtte kõikidest farmidest täiendavad proovid. Kõik OÜ Sanlind munakanade farmid on saastunud Salmonella bakteriga. Koheselt rakendati ettevõttele täiendavad kitsendused ning keelati kõikide lindude ja munade liikumine ettevõttest välja.

Foto: Aldo Luud

Probleemid juba teist nädalat järjest

Läinud nädalal teatas VTA samuti munade saastumisohust. Toona puudutas see Kodutalu, Kodukoha, Pisihää, Hiigelhää ja Hüva nimede all turustatavaid mune, mille parim enne kuupäev jääb vahemikku 15. oktoober kuni 26. oktoober. Antud munad on märgistatud tootekoodidega 3EE16710 ja 2EE31531.

Juhul, kui tarbija on ostnud antud mune, siis tuleks neid enne söömist korralikult kuumtöödelda. Salmonellahävib kuumutamisel 70 kraadi juures. Muna tuleb keeta vähemalt 10 minutit, suuri ja hiidmune kauem. Praadimisel tuleb muna korralikult küpsetada mõlemalt poolelt.

Ristsaastumise vältimiseks tuleb:

  • Pesta käed sooja vee ja seebiga vähemalt 20-30 sekundi jooksul enne ja pärast toidu valmistamist ning tualetis käimist.
  • Toiduvalmistamise käigus kasutada eelistatult paberist ühekordset kuivatus- ja puhastuspaberit.
  • Pesta kõik toiduvalmistamise vahendid (nõud, lõikelauad, noad jm) pärast seda, kui need on munadega kokku puutunud.
  • Vältida valmistoidu asetamist nendele nõudele, kus enne seda on hoitud mune.

VTA on kõnealusest farmidest peatanud munade väljaveo ning kaubandusvõrgust on võimalikud saastunud munad kõrvaldatud.